středa 25. července 2012

Odtávání grónského ledovce

Nemusím být ani geograf, aby mne zaujal dnešní článek: Po čtyři letní dny tál téměř celý povrch Grónska, hlásí překvapení vědci, který popisuje rozsah odtávání povrchu Grónska v několika dnech v první polovině července. Vědci z NASA zatím neznají příčinu tohoto jevu a já bych nerad vyvolával poplašné zprávy, ale myslím, že bychom se nad touto skutečností měli zamyslet.

Jsem sice zastánce přirozených přírodních pochodů, které by se na Zemi projevily i bez přispění lidské civilizace, ale šestý smysl mi napovídá, že náhlé zrychlené odtávání grónského ledovce je projevem globálních klimatických změn, ke kterým bohužel větší mírou přispívá i člověk. Vypouštění skleníkových plynů, změna charakteristiky aktivního povrchu i zvyšování počtu obyvatel jsou pro planetu Zemi výrazné zásahy, na které není připravena a začíná se jim bránit i třeba takovým výše uvedeným způsobem. Globální klimatická změna by přišla tak jako tak, je to přirozený cyklus, který nedokážeme ovlivnit. Tání ledovců a zvyšování hladiny světového oceánu se neubráníme, vždyť se událo již několikrát v minulosti a mělo za následek zánik a vznik celých oceánů, ale můžeme se snažit tyto dopady zmírňovat. Už třeba tím, že nebudeme bydlet u pobřeží. Uznávám, že to půjde asi těžko, když 75 % obyvatel Země žije ve vzdálenosti do 300 km od pobřeží. Přírodě je ale opravdu jedno, že ztratí většunu jedinců lidského druhu. Jsme na Zemi pouze zanedbatelný časový úsek a naše existence může být pouze dočasná.

Z druhého pohledu je ale nutné konstatovat, že záleží pouze na nás, jak se ke svému životnímu prostředí budeme chovat a zda se nám podaří na Zemi zachovat takové podmínky, jež budou prospěšné pro zachování lidské civilizace v současném měřítku. Země si stejně nakonec prosadí svou a mi budeme muset tuto skutečnost přijmout, protože na výběr zatím nemáme.

Žádné komentáře:

Okomentovat